Infectia-Covid-19-in-sarcina

(Aproape) tot ce stim pana acum despre infectia COVID-19 in sarcina si transmiterea virusului de la mama la fat

Desi am aflat multe lucruri despre cum se transmite coronavirusul SARS-CoV-2, au ramas cateva nelamuriri care ii nelinistesc pe viitorii parinti, legat de transmiterea virusului de la mama la fat.

Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari referitoare la infectia COVID-19 in sarcina:

  1. Sunt femeile insarcinate mai expuse infectiei cu coronavirus sau riscul de mortalitate este mai mare in comparatie cu populatia generala?

In rapoartele stiintifice publicate pana acum de catre CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA), nu exista informatii clare referitoare la predispozitia gravidelor in a contracta virusul, insa stim cu totii ca din cauza modificarilor fiziologice si imunologice, pe perioada sarcinii, femeile devin mai sensibile la infectiile respiratorii in raport cu restul populatiei.

2. Infectia cu COVID-19 in sarcina creste riscul complicatiilor?

Rapoartele stiintifice nu au relevat inca acest lucru, dar febra inalta in primul trimestru de sarcina poate determina anumite malformatii congenitale.

3. Exista riscul ca virusul SARS-CoV-2 sa fie transmis de la mama la fat?

Potrivit unui studiu efectuat in Wuhan, China, pe un esantion de 9 femei gravide diagnosticate cu COVID-19, nu au fost observate manifestari ale unor reactii severe la nou-nascuti sau sa se fi transmis virusul de la mama la fat.

Virusul SARS-CoV-2  se transmite in principal prin contact direct cu o persoana infectata prin intermediul particulelor din stranut, tuse etc. Totusi, nu se poate afirma cu certitudine faptul ca o femeie insarcinata si diagnosticata cu COVID-19 nu poate transmite virusul la fat (transmitere pe cale verticala, inainte, in timpul sau dupa nastere). Cazurile in care femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19 nu sunt insa numeroase, dar, dintre cele prezente de pana acum, rezultatele au confirmat faptul ca niciun nou-nascut nu a fost testat pozitiv la virusul SARS-CoV-2  si de asemenea, nu a fost depistat in lichidul amniotic sau laptele matern.