Asperger – sindromul autistului savant

Este inteligent foc, dar are unele dificultati sociale – cam asa poate fi rezumat, in cateva cuvinte, sindromul Asperger, denumit popular sindromul savantului deoarece se crede ca mari intelectuali ai vremii (Einstein, Lincoln, Isaac Asimov ) au suferit de acest lucru. Dar ce este mai exact si ce presupune sindromul Asperger? Cat de mult ar trebui sa ne ingrijoram?

In primul rand, sindromul Asperger face parte din spectrul autist de boli si mai este

denumit „autist inalt functional”, asta insemnand ca unele simptome sunt mai putin accentuate decat altele. Poti observa simptomele in primii ani de viata: contact vizual rar, comportament social neadecvat, uneori confundat cu o timiditate excesiva. De asemenea, un copil diagnosticat cu Asperger are dificultati in a intelege limbajul corporal, ironia sau alte subtilitati din conversatiile cu alti oameni. Pe de alta parte, poate sa fie foarte pasionat de un subiect anume, nefiind interesat de altceva. De asemenea, sunt dese cazurile in care sa ii placa rutina si sa nu fie de acord cu schimbarea, in orice forma ar fi ea. Spre exemplu, poate manca acelasi mic-dejun in fiecare zi fara nicio problema, poate sa pretuiasca un anumit tip de sosete sau sa aiba dificultati in a merge pe o alta ruta decat cea obisnuita spre scoala. Inteligenta peste medie poate fi alt simptom.

Daca suspectezi ca micutul tau poate fi in spectrul autist, in jurul varstei de patru ani se

poate face o diagnoza oficiala. Totusi, deoarece nu exista intarzieri verbale sau alte probleme de functionare, deseori simptomele sunt trecute cu vederea si puse pe seama unei timiditati excesive. Un parinte poate sa nu realizeze diferenta dntre un copil diagnosticat cu Asperger si unul fara decat in contexte sociale, cand comunicarea trebuie exersata. „Tratamentul” este unul de lunga durata, insemnand terapie pentru sporirea comunicarii verbale sau pentru a ameliora alte simptome.

Astazi exista numeroase cazuri de copii diagnosticati cu sindromul Asperger, gasindu-

se cu usurinta grupuri de intr-ajutorare, terapeuti sau carti si documentare. Daca odinioara exista foarte multa stigma in jurul diagnosticului de „autist”, in prezent astfel de oameni ajung sa se integreze foarte bine in societate si sa aiba foarte putine dificultati sociale.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *