Bolile copilariei – cum le diferentiem

Bolile copilariei – cum le diferentiem? Pe langa cele mai dulci si frumoase amintiri pe care si le poate face orice om, copilaria reprezinta si perioada aceea cand cel mic este in permanenta cu nasul infundat, tuseste des sau febra ridicata te sperie. Desi nu sunt periculoase pe termen lung, bolile copilariei au nevoie de mai multa atentie decat o raceala obisnuita. Ele se transmit foarte usor de la un copil la altul si cel mai adesea se caracterizeaza prin eruptii rosiatice insotite de o mancarime accentuata.

Cele mai des intalnite boli ale copilariei sunt varicela, rubeola, rujeola, oreionul si scarlatina. Varicela sau varsatul de vant este cea mai raspandita boala, intalnita la majoritatea oamenilor si care provoaca eruptie similara unor muscaturi de tantar ce vor evolua spre vezicule cu lichid si febra ridicata.

Rujeola sau pojarul este putin mai grava si, spre deosebire de varicela, debuteaza cu o eruptie la nivelul cavitatii bucale si abia apoi apar alte eruptii la nivelul pielii. Ele vor avea o dimensiune mai mica si pot sa nu se umple de lichid. Mai intai apar la nivelul capului, iar febra este mai mare decat in cazul varicelei.

Rubeola sau pojarel este mai putin contagioasa si se caracterizeaza prin inflamarea ganglionilor, deshidratare, fera, durere articulara. Febra este moderata, chiar blanda, dar pe o perioada mai lunga decat in cazul celorlalte boli. Eruptia este usoara, rozalie si debuteaza pe fata, apoi pe tot corpul. Ochii pot fi rosii sau inflamati.

Oreionul apare odata cu inflamarea glandelor salivare parotide, dedesubtul urechilor si pe de o parte si alta a maxilarului inferior, acest lucru determinand si un aspect de „para” al fetei. Copilul poate simti durere in timpul mestecatului sau vorbirii, durere la o ureche sau la ambele, dureri de cap, musculare sau articulare.

Scarlatina debuteaza brusc cu febra, angina, eruptie de bubite foarte mici, de culoare rosie-rozalie. Limba devine mai roz decat de obicei, iar in spre interior si in maxim 24 de ore de la debutul bolii apar si bubitele mici pe burta, usor de confundat cu o iritatie.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *