Bolile copilariei

Bolile copilariei: varicela, rubeola, rujeola, oreionul, scarlatina sunt doar cateva din bolile eruptive contagioase de care majoritatea mamicilor se tem. Din fericire multumita vaccinurilor, aceste boli se manifesta mult mai rar, dar pentru orice eventualitate noi iti vom oferi informatii utile de care ai nevoie.

Este important ca orice parinte sa cunoasca simptomele boliilor copilariei pentru a evita complicatiile care pot aparea in urma acestor boli eruptive contagioase.

Varicela

Sau renumitul varsat de vant este o boala virala. Ea poate cauza complicatii la nou-nascuti, adulti si femei insarcinate. Simptomele apar cu una-doua zile inainte de eruptia cutanata si se manifesta printr-o usoara febra, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale. Eruptia seamana cu o piscatura de tantar care poate aparea si in doua-trei valuri, peste leziunile vechi apar altele noi. Daca observati aceste simptome prezentati-va de urgenta cu copilul la medic.

Rubeola

Este o boala care se transmite pe cale respiratorie. Simptomele constau in dureri de cap, febra, stari de oboseala, dureri ale globului ocular, iar eruptia apare la 1-7 zile dupa primele simptome. Copilul este contagios o saptamana inainte si o saptamana dupa aparitia eruptiilor si acestea sunt puriginoase provocand senzatii de mancarime.

Rujeola

Simptomele la aceasta boala sunt asemanatoare cu cele de raceala si dureaza doua-trei zile. Dupa aceasta perioada apare eruptia care este foarte asemanatoare cu cea a Rubeolei cu exceptia faptului ca nu provoaca mancarimi. Boala dureaza aproximativ doua saptamani iar dupa trecerea ei pacientul are rezistenta fata de boala toata viata.

Oreionul

Este o boala foarte des intalnita inaintea dezvoltarii vaccinului contra oreionului.Spre deosebire de celelalte boli ale copilariei,infectarea cu aceasta boala nu cauzeaza de cele mai multe ori nici un simptom.Singurul semn clasic la aparitia oreionului este umflarea ganglionilor dintre ureche si mandibula.

Scarlatina

Aceasta boala se transmite pe cale aeriana, prin atingerea obiectelor si este frecvent intalnita la copii cu varste intre 4 si 8 ani. Eruptia vine ca reactie a organismului impotriva bacteriei care o provoaca iar dupa varsta de 10 ani copii capata imunitate impotriva acestei boli. Printre cele mai frecvente simptome enumeram febra, frisoane, ameteli, varsaturi. Eruptia consta in papule foarte mici si dure care acopera fata, gatul, trunchiul si mai putin incheieturile.

Important este ca indiferent de afectiune, sa consultati doctorul pentru un diagnostic si un tratament corespunzator.

Your email address will not be published. Required fields are marked *