Copilul vesnic racit

„Iar e racit!” poate fi gandul tau cand iti vezi micutul tusind sau cu nasul infundat. Toamna, cand cel mic se duce la scoala, este un sezon prielnic racelilor si gripelor. Se intampla deseori ca, odata cu varsta de trei-patru ani, cand intra intr-o colectivitate, sa raceasca foarte des si sa fii nevoita sa faci multe vizite la pediatru si farmacie. Acest lucru se intampla deoarece copilul este expus pentru prima data la multi microbi, iar sistemul lui imunitar nu este inca dezvoltat. Cu cat membrii familiei care locuiesc in aceeasi casa sunt mai numerosi, cu atat riscul de transmitere a racelilor creste.

Desi racelile repetate nu sunt o situatie placuta, ele sunt un semn ca imunitatea celui mic creste si se dezvolta, iar in cativa ani nu va mai fi bolnav in aproape fiecare luna. Uneori se intampla ca o raceala sa fie confundata cu o alergie, iar cauzele sa fie cu totul altele.

Pentru a diminua riscul de raceli, copilul trebuie sa urmeze cateva sfaturi bine cunsocute. Spalatul pe maini frecvent indeparteaza potentialii microbi. Nu trebuie sa bea sau sa manance dupa cineva care este bolnav si asigura-te ca doarme suficient, deoarece in timpul somnului sistemul imunitar se reface. Nu uita nici de o dieta sanatoasa, plina de legume si fructe.

Majoritatea racelilor sunt, insa, greu de prevenit, asa ca pregateste-te sa le faci fata, in special in sezonul rece. Un copil bolnav are nevoie de odihna in plus, asa ca asigura-te ca doarme suficient. Verifica umiditatea camerei, daca este prea scazuta o modalitate simpla prin care o ameliorezi este amplasarea unor vase cu apa deasupra caloriferelor sau in zone in care bate soarele. Asigura-te ca cel mic bea destule lichide si ofera-i o supa calda pentru a-i calma gatul probabil iritat.

Desi obositoare si poate stresanta din punct de vedere financiar, primii ani de raceala vor trece si vei vedea, odata cu timpul, o diminuare a numarului de raceli si gripe prin care trece copilul tau.

Your email address will not be published. Required fields are marked *