Copilul meu nu vrea la dentist

Copilul-meu-nu-vrea-la-dentist

Ce te faci cand copilul tau nu vrea la dentist? Ba mai mult, evita mersul la control, se agita, nu vrea sa stea mult si refuza sa deschida gura. Daca iti suna cunoscut acest scenariu, se poate sa ii fie frica de dentist.

Din pacate, multi adulti nu scapa de aceasta frica nici la varste inainte, in defavoarea sanatatii lor orale. De aceea, e bine sa acorzi o atentie sporita anxietatii si temerii de dentist inca din copilarie, deoarece stim cu totii ca o dantura nesanatoasa ne afecteaza pe termen lung.

Incearca sa il anunti din timp ca urmeaza o programare la dentist – a fi anuntat ca in jumatate de ora pleci la dentist nu provoaca decat mai mult anxietate si frica. Cei mici au nevoie de o perioada de acomodare cu situatii nefamiliare. Pana cand urmeaza programarea incearca sa ii explici ce urmeaza sa se intample – este un control de rutina, are carii care urmeaza sa fie tratate, se vorbeste despre un aparat dentar? Aminteste-i ca poate sa intrebe oricand dentistul fiecare nelamurire pe care o are, pentru a nu-l speria.

Adu jucaria preferata a copilului tau cu tine si lasa-l sa se joace cat timp isi asteapta randul la programare. Daca se poate, lasa-l sa o ia cu el pe scaunul dentistului si sa o mangaie in timpul procedurilor. Informeaza-te de dinainte de profilul cabinetului stomatologic la care urmeaza sa mearga – este potrivit copiilor? Au experienta cu cei mici? Cum arata interiorul cabinetul, are o atmosfera infricosatoare sau, din contra, este plin de desene si lucruri familiare copiilor?

Accentueaza importanta unei igiene orale impecabile: spalatul pe dinti de minim doua ori pe zi, folosirea atei dentare, periaj dentar corect realizat. Consecinta nerespectarii unor indicatii simple se transforma in carii, placa dentara. Aceste lucruri vor indesi vizitele la dentist, lucru pe care nu si-l doreste nimeni!

Your email address will not be published. Required fields are marked *