Cote alarmante la obezitatea infantila

Obezitatea infantila: o problema de actualitate. „Inca o portie?” este intrebarea, sau mai bine zis indemnul, oferit de multi parinti si bunici. Alaturi de sedentarism, o dieta dezechilibrata duce in cele mai multe cazuri la obezitate in randul adultilor de orice varsta, dar nici copiii nu sunt lipsiti de aceasta boala. Statisticile din 2018 arata ca Romania ocupa locul doi din Europa la obezitate infantila, iar peste 11% din populatia tarii este afectata de diabet. In acest context, de ce ajung atat de multi copii sa fie supraponderali sau obezi?

Un prim motiv ar fi consumarea in exces a alimentelor prajite, congelate sau a dulciurilor. Unii copii devin supraponderali deoarece mesele pregatite acasa nu sunt nutritive, parintii nereusind sa gateasca mese sanatoase. Cei mici rontaie chipsuri si alte gustari sarate in timpul liber, iar dupa fiecare masa sunt obisnuiti cu un mic desert. De asemenea, ei pot petrece mult timp in fata telefonului sau laptopului, fiind obisnuiti cu un nivel scazut de activitate fizica. Sedentarismul duce la probleme si in cazul adultilor. Cum ne descurcam cu asta?

Mai intai de toate, fii tu un exemplu pe care copilul sa il priveasca cu admiratie! Nu alege o dieta echilibrata doar pentru el, ci pentru intreaga familie. Educatia alimentara se invata de acasa, unde nu ar trebui sa existe mese diferite pentru membrii familiei. Nu rontai intre mese si acorda importanta hidratarii corecte, pe masura varstei. Nu cumpara prea multe dulciuri si asigura-te ca fructele sunt mancate cu minim doua ore inainte sau dupa o masa principala si nu sunt consumate ca desert.

Nu uita ca sportul asigura nu doar o dezvoltare armonioasa si tine kilogramele la departare, ci este si o buna modalitate de a petrece timpul liber. Nu lua masina pentru fiecare cumparatura aproape de casa, ci ia-o usurel pe jos de mana cu prichindelul tau. In masura posibilitatilor, da-l la un sport, fie ca vorbim de inot, atletism, dans sau chiar balet, orice miscare va fi benefica!

Inlocuieste dulciurile cumparate din comert cu bunatati facute in casa din surse naturale. Internetul este plin de astfel de retete, reusind sa gasesti cu siguranta ceva pe placul intregii familii. De exemplu, un salam de biscuiti se face repede, necesitand doar un timp mai mare de stat la frigider pentru a se intari. Alternativ, poti face un compot de casa cu ce fructe ai ramase prin bucatarie, iar cel mic va simti gustul de dulce fara nicio problema!

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *