Cum ne comportam fata de un copil bolnav

cum-ne-comportam-fata-de-un-copil-bolnav

Cum ne comportam fata de un copil bolnav este o situatie cu care, mai devreme sau mai tarziu, toti parintii se confrunta la un moment dat. Atunci cand cei mici se imbolnavesc, este normal ca noi, parintii, sa le acordam o grija deosebita si sa le oferim mai multa atentie fata de situatiile obisnuite. Prepararea mancarurilor sau sucurilor in miez de noapte, alintul, plansetele si refuzurile vor face parte din registrul familiei cu un copil bolnav.  

Suntem fericiti sa-i vedem cum se linistesc si se bucura de daruri, suntem dispusi sa facem toate eforturile posibile pentru a le diminua suferinta. Se intampla, adesea, ca in urma unor astfel de situatii, copiii sa se obisnuiasca cu rasfatul si ajung sa adopte un comportament tiranic. Este adevarat ca majoritatea celor mici renunta la pretentiile nejustificate odata ce parintii inceteaza sa-si mai faca griji. De aceea, este important sa stim ca ingrijorarea excesiva si tratamentul continuu administrat pot avea efecte negative asupra moralului celor mici. 

Cu siguranta, draga mamica, ai trecut si tu prin cel putin o astfel de experienta impreuna cu puiul tau si de aceea este bine sa stii care este cea mai buna solutie despre cum sa ne comportam atunci cand avem acasa un copil bolnav, pentru a face fata unor astfel de situatii dificile. Iti oferim cateva sfaturi ”probate” care va pot ajuta, pe tine si cel mic, sa iesiti fericiti din aceasta perioada:

 – Adopta o atitudine optimista! Vindecarea bolii depinde de starea morala a bolnavului. Asadar, incearca sa nu te arati prea ingrijorata si acorda mai multa importanta lucrurilor marunte, cum ar fi sa intri in camera cu o atitudine prietenoasa, intrebandu-l pe cel mic, pe un ton vesel ”Cum te simti?”.

– Ofera-i din cand in cand mici placeri alimentare, insa tine seama daca medicul a facut sau nu recomandari in aceasta privinta. Nu te lasa manipulata de faptul ca si ”cartofii prajiti sunt legume” sau ”ketch-up-ul este facut din rosii”.

– Mentine-l pe cel mic ocupat oferindu-i jocuri care-i dezvolta imaginatia (puzzle, lego, colectii de timbre, plastilina, carti de colorat, blocuri de desen). Ofera-i aceste daruri pe rand. Il poti incuraja, de asemenea, spre lucru manual. Propune-i sa coasa, sa impleteasca sau sa decupeze reviste. 

– Incearca sa descurajezi folosirea telefonului, privitul la televizor sau jocurile video. Ii poti permite sa se bucure de ele, dar doar pe perioade scurte de timp. Folosirea lor continua il vor face agitat si va incepe sa ”indrageasca” conditia sa de copil bolnav.

– Cititi impreuna povesti, ajuta-l sa recupereze lectiile de la scoala apeland la o cunostinta sau un profesor. Daca boala nu este contagioasa, poti invita colegii sau prietenii sa-i tina companie acasa sau la spital.

– Spuneti bancuri, glume, faceti integrame, jucati ”Fazan”, povestiti intamplari amuzante din trecut sau uitati-va pe pozele de familie. Orice lucruri amuzante pe care le impartasiti vor grabi vindecarea si ii va distrage atentia de la simptomele bolii. 

Your email address will not be published. Required fields are marked *