Cum se manifesta stresul la copii

Cum se manifesta stresul la copii, o afectiune din ce in ce mai populara si in randul celor mici.

In general se manifesta prin schimbari de comportament, stari frecvente de suparare, irascibilitate, dificultati in concentrare, si afecteaza atat performantele scolare, cat si abilitatile copilului de comunicare si socializare in familie.

Este foarte important ca un parinte sa recunoasca starile de anxietate ale copilului sau, deoarece acestea se pot manifesta si fizic.

Copilul poate avea mai multe simptome fizice decat psihologice atunci cand este stresat.  Acestea se manifesta de obicei prin stari de greata, tulburari ale somnului, dureri de cap, dureri de burta sau lipsa poftei de mancare.

Exista nenumarati factori care pot determina aparitia stresului la copii, printre acestia se numara: mediul familial tensionat, divortul sau supararea parintilor, boli repetate sau pe termen lung, abuzul sexual, fizic sau emotional.

Principala masura de preventie a stresului pe care o poate lua un parinte este aceea de a-si sustine copilul in fiecare activitate si de a-i oferi suport afectiv, asigurandu-i astfel echilibrul emotional de care are nevoie.

Un stil de viata sanatos , cu un regim alimentar echilibrat si cu activitati sportive este de asemenea important pentru sanatatea fizica si psihica a copilului.

Activitatile scolare si extrascolare trebuie echilibrate in egala masura cu activitati recreative, astfel incat sa se evite suprasolicitarea si sa dispara in acelaşi timp si sentimentul copilului ca nu poate face fata.

In situatia in care copilul intampina schimbari majore de comportament sau fizice este indicat si recomandat sa se efectueze cat mai urgent o vizita la medic, deoarece doar acesta este in masura sa ii puna un diagnostic clar si precis copilului.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *