De ce este important sa iti vaccinezi copilul

De ce este important sa iti vaccinezi copilul – interviu cu doamna doctor pediatru Irina Costache

 

Stimata doamna doctor Irina Costache,

Va mulțumim pentru timpul acordat acestui interviu prin care dorim sa evidentiem importanța vaccinarii copilului. Mamicile Smartparent apreciaza si tin cont de sfaturile unui medic specialist.

  1. Care sunt principalele boli prevenite de vaccinurile cuprinse in schema obligatorie?

Multi parinti se intreaba de ce unele boli sunt cuprinse in schema obligatorie si altele nu. Iar raspunsul este pentru ca bolile tintite de vaccinare sunt boli grave, cu potential fiecare in parte de deces si cu mare contagiozitate. Sunt boli despre care acum 15 ani invatam ca sunt de interes istoric medical, dar care din nefericire reincep a fi intalnite tocmai din cauza nevaccinarii: difteria, tetanosul, tusea convulsiva, poliomielita, hepatita B, tuberculoza, rubeola, oreionul sau rujeola.

  1. Multi parinti pun in balanta daca sa-si vaccineze sau nu copilul. Va rugam sa ne explicati cum se manifesta fiecare dintre aceste boli pentru a ințelege mai bine importanța vaccinurilor.

Manifestarile sunt diverse, numeroase si individualizate. In poliomielita, de exemplu, apare o slabiciune musculara generaliza care cuprinde insa si muschii capului, gatului sau diafragma. Sunt situatii fericite in care boala se poate manifesta ca o simpla raceala, dar in majoritatea cazurilor apare o afectare a sistemului nervos central, urmata de meningita aseptica, care in 1-5/ 1000 cazuri conduce la paralizie flasca, cu imposibilitatea mersului si mentinerea handicapului intreaga viata.

Tusea convulsiva se manifesta cu accese de tuse emetizanta (urmata de varsaturi), epuizanta, urmata de apnee de obicei insotita de cianoza, manifestari care pun in pericol viata mai ales nou nascutului si sugarului mic. Se moare in lume din cauza tusei convulsive, in special la varsta copilului nevaccinat (sub 2 luni), fiind initiate campanii care recomanda vaccinarea ferma a viitoarei mame chiar pe timpul sarcinii.

Rubeola desi este o boala care are o evolutie de obicei usoara, cu febra cateva zile si o eruptie uneori minima, alteori extinsa pe intreg trunchiul, are consecinte catastrofale asupra fatului daca apare in sarcina: retard mintal sever, afectare neurologica severa.

Tetanosul afecteaza intreaga musculatura striata sau neteda, putand duce la contractii generalizate, incluzand aici muschii respiratori. Mortalitatea prin tetanos este mare, iar decesul survine frecvent prin asfixiere, din cauza imposibilitatii functionarii corecte a muschilor accesori respiratori.

  1. Tinand cont de polemica generata in ultimii ani de vaccinuri, va rugam sa ne explicati care sunt efectele adverse ale acestor vaccinuri.

Efectele secundare cele mai frecvente sunt febra, inapetenta, durere sau nodul la locul injectarii, toate fiind reversibile dupa 48-72 ore. Sunt multe situatii in care parintii leaga diverse raceli, afectiuni acute digestive de vaccinul efectuat cu zile sau chiar saptamani anterior, fara sa existe o relatie cauza efect clara. In acest mod se propaga informatii care nu au decat rolul de a alarma nejustificat alti parinti, informatii care nu au la baza un studiu relationar clar, dar cu impact foarte mare in randul populatiei, din pacate.

  1. In contextul in care, in ultima perioada, numarul de copii nevaccinati este in crestere, sunt multe mamici care se intreabă daca copilul lor imunizat prin vaccinare este in siguranță intr-o comunitate care include si copii nevaccinati.

Cata vreme rata vaccinarii in populatie va scadea sub 70%, riscul aparitiei epidemiilor devine urias. Protectia vaccinala nu este intotdeauna 100%, exista perioade lungi de timp in care copiii sunt vaccinati partial si protejati partial (prima copilarie, intre rapeluri) si atunci riscul de a contacta o boala contagioasa, prevenibila prin vaccinare creste exponential.

Irina Costache

Medic specialist pediatru

irina costache

www. mamicapediatru.ro

Your email address will not be published. Required fields are marked *