Este bataia rupta din rai?

Bataia rupta din rai - o fraza nu de putine ori pusa in aplicare cand vorbim de aducatia “corecta” a copiilor.

Bataia rupta din rai – o fraza nu de putine ori pusa in aplicare cand vorbim de aducatia “corecta” a copiilor. Desi studiile au demonstrat ca, in America si Australia, intre 85% si 90% dintre parinti nu considera bataia o metoda potrivita de crestere a copiilor, in Romania, cazurile de corectie a comportamentului celor mici prin intermediul violentei fizice sunt mai des intalnite.

De asemenea, este frecventa opinia conform careia, spiritul lax al parintilor de astazi datorat libertatii vietii moderne, alaturi de mijloacele tot mai bogate de divertisment pentru copii ingreuneaza educatia copiilor si fac bine venita o plesneala mica sau doua palme la fundulet pentru ca cei mici sa-si “bage mai repede mintiile-n cap”.

Pentru ca niciodata, in niciun context, si sub nicio forma, agresiunea, chiar usoara, a unui parinte asupra copilului nu are justificare, citeste mai jos cateva argumente care confirma faptul ca educatia inseamna dragoste si comunicare, nu violenta.

  1. Nu exista nicio dovada concreta ca bataia este eficienta in vreun fel. Poate functiona pe termen scurt, atunci pe moment, dar nu impiedica repetarea comportamentului. Numeroase studii au demonstrat ca violenta fizica a copilului cauzeaza traume pe termen lung, iar controlul strict nu face altceva decat sa creeze rebeliune din partea copilului.
  2. Violenta naste violenta. Copiii fac in viata ceea ce invata acasa si stim ca sunt inclinati sa repete comportamentul adultilor. Un copil agresat in familie va avea un comportament violent la scoala si mai departe, in viata. De asemenea, va reproduce in activitatile sale limbajul agresiv care este de cele mai multe ori asociat actelor violente.
  3. Corectia fizica nu inlatura cauza problemei. Cand un copil greseste si este pedepsit prin bataie, deprinde doar frica de comportamentul parintilor si resentimente la adresa acestora. Bataia nu explica problema, nu cauta o solutie si nu ofera nicio justificare pentru cel mic. In lipsa comunicarii, doar prin pedeapsa fizica, un copil nu intelege de ce este pedepsit, ci doar ca a fost pedepsit/lovit.
  4. Violenta afecteaza relatiile din familie. Copiii batuti, copiii agrezati fizic si verbal se indeparteaza si se instraineaza. Nu doar fata de parinti, ci si fata de bunici sau frati. De asemenea, devin reticenti si in fata situatiilor de echilibru si caldura parinteasca, preferand sa petreaca mai mult timp singuri, departe de familie: bataia anuleaza increderea nativa pe care copiii o au in parintii lor.
  5. Daca tu, ca parinte, ai fost “educat” prin bataie, nu inseamna ca trebuie sa perpetuezi modelul. “Sa vezi ce-mi mai dadea si mie taica-meu!”, “Las’ ca si eu cate palme peste ceafa mi-am luat si uite ce bine-am ajuns!”, suna cunoscut, nu-i asa? Simplul fapt ca un adult crescut cu bataie ajunge la randul sau sa-si bata copiii arata ca acel adult nu a crescut “bine”.
  6. Daca lovesti un copil nu arati decat ca ai mai multa forta fizica. Pentru ca un copil este lipsit de aparare. Pentru ca parintele este cel care trebuie sa ia apararea copilului, nu sa-i cauzeze rau. Pentru ca un copil este fizic inferior unui adult.
  7. Bataia ca educatie naste caractere nesigure. Prin lovituri, indiferent de forma lor, un parinte preia controlul asupra corpului unui copil. Lipsa controlului duce, pe termen lung, la o dezvoltare instabila a copilului. De asemenea, copilul nu deprinde necesitatea fundamentala de consens in relatiile cu cei din jur. Un copil crescut cu bataie se poate manifesta agresiv asupra colegilor si profesorilor, sau, mai tarziu in viata, asupra propriei familii. Si de multe ori, chiar si asupra animalelor.
  8. Violenta asupra copilului nu este o forma de calmare a nervilor. Disciplina intr-o familie inseamna, in primul rand, mentinerea propriei demnitati. Tu, ca parinte, trebuie sa iti constientizezi si controlezi propriile trairi pentru a nu le revarsa asupra copilului.

Your email address will not be published. Required fields are marked *