cum protejam copiii de coronavirus

Cum protejam copiii de coronavirus: masuri de luat in familie

Conduita familiala, la fel ca si cea sociala, joaca un rol important in evitarea infectarii cu noul coronavirus. Pe langa recomandarile si restrictiile date de guvern in privinta combaterii infectiei COVID-19, este de retinut faptul ca masurile din interiorul familiei nu sunt optionale, ci chiar obligatorii. Asadar, iata cele mai importante lucruri pe care toti membrii familiei, inclusiv copiii, trebuie sa le respecte in interiorul locuintei:

  1. Prima si cea mai importanta regula este cea a spalarii mainilor cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, mai ales dupa ce venim de afara.
  1. Este necesar sa limitam vizitele din partea rudelor sau prietenilor pe perioada izolarii, mai ales a persoanelor varstnice (bunici, matusi, unchi), care reprezinta cea mai vulnerabila categorie in fata virusului.
  1. Sa dezinfectam suprafetele din locuinta in mod frecvent, de mai multe ori pe zi, folosind solutii pe baza de alcool sau clor. In cazul folosirii acestor substante foarte iritante, sa clatim bine dupa curatare pentru a evita iritarea mucoaselor celor mici si a cailor respiratorii. De asemenea, exista o varianta de dezinfectare preferata de catre parinti cum este cea a produselor child friendly, care nu au in compozitie substante iritante cum ar fi clorul.
  1. Sa le spunem copiilor ca strangerea mainilor, imbratisarea, saruturile pe obrajori sau manute si orice contact cu persoanele straine trebuie evitate, chiar si atunci cand ne intalnim cu vecinii pe scara. Mai mult, atunci cand iesim la cumparaturi, este bine sa folosim scarile in locul liftului pentru a evita atingerea butoanelor, usilor, balustradelor si a tuturor suprafetelor atinse frecvent de catre ceilalti.
  1. Sa folosim prosoapele de hartie pentru maini, atat la baie, cat si la bucatarie.
  1. Sa aerisim bine locuinta de mai multe ori pe zi.
  1. Sa folosim tacamuri si pahare curate, si nu dupa ceilalti membri ai familiei.
  1. Sa ne informam din surse oficiale. Daca cei mici au acces la internet sau asculta stirile la televizor, este bine sa le spunem ca nu toate informatiile pe care le aud sunt neaparat adevarate si corecte si de aceea este bine sa ne informam din surse oficiale, sa luam in considerare informatiile transmise de catre Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale, Organizatia Mondiala a Sanatatii, guvern, presedinte etc. Pe internet, recunoasterea de fake news este la fel de importanta, greselile gramaticale, indemnurile de a distribui pe retelele de socializare sunt primele semne de informatii manipulatoare.

9.  Sa sunam la 112 doar in cazul urgentelor.

Infectia-Covid-19-in-sarcina

(Aproape) tot ce stim pana acum despre infectia COVID-19 in sarcina si transmiterea virusului de la mama la fat

Desi am aflat multe lucruri despre cum se transmite coronavirusul SARS-CoV-2, au ramas cateva nelamuriri care ii nelinistesc pe viitorii parinti, legat de transmiterea virusului de la mama la fat.

Iata cateva raspunsuri la cele mai frecvente intrebari referitoare la infectia COVID-19 in sarcina:

  1. Sunt femeile insarcinate mai expuse infectiei cu coronavirus sau riscul de mortalitate este mai mare in comparatie cu populatia generala?

In rapoartele stiintifice publicate pana acum de catre CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA), nu exista informatii clare referitoare la predispozitia gravidelor in a contracta virusul, insa stim cu totii ca din cauza modificarilor fiziologice si imunologice, pe perioada sarcinii, femeile devin mai sensibile la infectiile respiratorii in raport cu restul populatiei.

2. Infectia cu COVID-19 in sarcina creste riscul complicatiilor?

Rapoartele stiintifice nu au relevat inca acest lucru, dar febra inalta in primul trimestru de sarcina poate determina anumite malformatii congenitale.

3. Exista riscul ca virusul SARS-CoV-2 sa fie transmis de la mama la fat?

Potrivit unui studiu efectuat in Wuhan, China, pe un esantion de 9 femei gravide diagnosticate cu COVID-19, nu au fost observate manifestari ale unor reactii severe la nou-nascuti sau sa se fi transmis virusul de la mama la fat.

Virusul SARS-CoV-2  se transmite in principal prin contact direct cu o persoana infectata prin intermediul particulelor din stranut, tuse etc. Totusi, nu se poate afirma cu certitudine faptul ca o femeie insarcinata si diagnosticata cu COVID-19 nu poate transmite virusul la fat (transmitere pe cale verticala, inainte, in timpul sau dupa nastere). Cazurile in care femeile insarcinate care au fost diagnosticate cu COVID-19 nu sunt insa numeroase, dar, dintre cele prezente de pana acum, rezultatele au confirmat faptul ca niciun nou-nascut nu a fost testat pozitiv la virusul SARS-CoV-2  si de asemenea, nu a fost depistat in lichidul amniotic sau laptele matern.