Despre coronavirus la bebelusi si copii mici

coronavirus la bebelusi si copii mici

Despre coronavirus la bebelusi si copii mici

Daca la inceput infectarea cu COVID-19 releva susceptibilitatea persoanelor varstnice in fata acestei boli, pe masura ce numarul de cazuri a crescut la nivel global, infectia cu noul coronavirus a fost raportata si in randul copiilor, mai ales al celor foarte mici.

O veste buna legata de acest lucru este faptul ca infectia cu noul coronavirus este in general mai blanda cu cei mici, de multe ori chiar asimptomatica.

Cercetarile privind infectia COVID-19 in randul copiilor sunt in plina desfasurare, dar iata ce stim pana in acest moment:

  1. Evolutia infectiei cu coronavirus in randul copiilor este comuna, simptomatologia respiratorie si generala nefiind severe. Simptomatologia este usoara, asemanatoare cu cea din cazul racelilor obisnuite (febra, rinoree, tuse).
  1. Masurile de preventie in cazul infectiei COVID-19 sunt aceleasi ca si in cazul adultilor: spalarea mainilor cu apa si sapun sau dezinfectarea acestora cu o solutie pe baza de alcool, evitarea persoanelor bolnave sau cu simptome de raceala sau gripa, evitarea spatiilor publice, purtarea mastilor de protectie, administrarea tuturor vaccinurilor, in special al celui gripal.
  1. Rata de deces in randul copiilor este foarte mica, virusul fiind fatal in randul persoanelor cu afectiuni medicale preexistente. La nivel mondial, statisticile arata ca rujeola sau gripa sunt mult mai periculoase in cazul copiilor decat coronavirusul.
  1. Ce este de facut in cazul in care copilul prezinta simptome de COVID-19?

In cazul in care observati ca cel mic prezinta simptome asemanatoare infectiei cu COVID-19, anuntati imediat medicul de familie sau spitalul de boli infectioase din localitate. De asemenea, trebuie sa tineti cont de faptul ca se pot face confuzii intre simptomele de raceala sau gripa si cele de coronavirus. Prezenta febrei sau a tusei nu sunt neaparat caracteristici exclusive ale infectiei cu COVID-19. Este foarte important de stiut ca transmiterea gripei si a raceliilor respiratorii este mult mai frecventa in randul celor mici decat cea a coronavirusului. Totusi, specialistii recomanda ca masurile de preventie sa fie la fel de stricte ca cele ale adultilor, respectiv spalatul frecvent pe maini, evitarea locurilor publice, a mijloacelor de transport in comun, precum si a scolilor. Cei mici trebuie sa stie clar si sa respecte faptul ca igiena este mai importanta ca niciodata, ca nu trebuie sa-si atinga fata si gura daca nu si-au spalat corect mainile si de asemenea, sa stranute in pliul cotului sau intr-un servetel de unica folosinta pe care mai apoi sa-l arunce.

  1. Ce trebuie sa le spunem copiilor despre coronavirus?

Copiii absorb mai multa informatie din mediul exterior decat am crede noi, parintii. Cu siguranta cei mici si-au format opinii in legatura cu subiectul, insa, asa cum adultii pleaca urechea uneori la fake news, si cei mici sunt bombardati de valuri de informatii mai mult sau mai putin adevarate. O discutie pe marginea acestui subiect trebuie abordata in functie de informatiile pe care copilul deja le are, dar si de varsta sa. Transmiterea masurilor de igiena in mod verbal, dar si prin exemplu, precum si gestionarea propriilor anxietati sunt aspecte importante in ceea ce priveste riscul de imbolnavire.

Your email address will not be published. Required fields are marked *