Cum se dezvolta vederea unui bebelus: interviu doamna doctor oftalmolog Monica Apostolescu

Cum se dezvolta vederea unui bebelus si cele mai comune afectiuni oculare ale copiilor, tot ce trebuie sa stii intr-un interviu complet cu doamna doctor oftalmolog Monica Apostolescu.

  1. Imediat dupa nastere, vederea unui bebelus este foarte putin dezvoltata. Cum si cand se dezvolta complet vederea la copii?

La nastere, vederea nou nascutului nu este complet dezvoltata. In prima luna de viata, bebelusul poate vedea pana la cca 20 cm distanta. Vederea este in ceata, nu pot aprecia corect distantele si nici culorile.

Intre 1 si 2 luni, copilul incepe sa perceapa culorile stralucitoare, vede obiectele mari, bine conturate. E important sa stim ca vederea periferica este slab dezvoltata, astfel incat nou nascutul percepe obiectele aflate in fata sa, nu in lateral.

Intre 2 si 3 luni incepe sa vada unele detalii, recunoaste fetele familiare si incepe sa acorde “zambetul” mult asteptat.

Intre 3 si 4 luni incepe sa urmareasca obiectele in miscare, se imbunatateste vederea colorata. Pana la aceasta varsta, functionarea impreuna a celor 2 ochi si coordonarea lor este instabila, astfel incat pot fi observate deviatii intermitente ale pozitiei ochilor.

Intre 4 si 6 luni incepe sa se stabilizeze vederea binoculara si perceperea spatiului si incepe sa apuce cu mana obiectele pe care le vede.

Dupa varsta de 6 luni si pana la 1 an se largeste campul vizual in periferie, vederea in spatiu se dezvolta si perceptia culorilor devine din ce in ce mai buna.

La varsta de 2 ani, vederea este mult imbunatatita, dar reprezinta cca o treime din vederea adultului. Ulterior, pana spre 7-8 ani, vederea continua sa se dezvolte, ajungand pana la 100% din vederea adultului.

  1. In aceasta prima perioada de viata, trebuie respectate anumite reguli de igiena a ochilor?

Ca si reguli de igiena a ochilor, ei trebuie curatati zilnic, dupa baia de seara fie cu ser fiziologic, fie cu apa fiarta si racita. Stergerea se face cu o compresa sterila, dinspre exterior spre interior, si separat la cei 2 ochi (nu se foloseste aceeasi compresa la ambii ochi). In situatia in care exista o infectie oculara, administrarea de picaturi antibiotice se face obligatoriu dupa curatarea ochilor de secretii, urmand aceleasi reguli anterioare.

  1. Stim cu totii, din vorba-n vorba, ca numite alimente ne ajuta sa avem o vedere buna. Cat de adevarat este acest lucru? Si daca da, ce alimente recomandati copiilor?

Toate fructele si legumele colorate portocaliu intens contin beta-caroten, un precursor al vitaminei A, care ajutala mentinerea unei vederi sanatoase si imbunatateste adaptarea la lumina scazuta.  Cateva exemple sunt morcovii, caisele, dovleacul, cartofii dulci. Somonul, sardinele, tonul si macroul contin omega-3, avand multiple baneficii, inclusiv pentru ochi. Broccoli precum si legumele cu frunze verde inchis contin luteina si zeaxantina, elemente importante pentru functia vizuala. Diferitele forme de fasole si linte contin cantitati mari de zinc, acesta ajutand la eliberarea vitaminei A din ficat, astfel incat sa fie folosita de tesuturile oculare.

  1. Cand ar trebui un parinte sa se ingrijoreze? La ce trebuie sa fim atenti pentru a descoperi o deficienta de vedere a celor mici si a veni cu ei la doctor?

Semne de ingrijorare la nou-nascut:

daca bebelusul nu urmareste obiectele aflate in miscare in fata sa sau daca urmarirea nu se face identic cu cei doi ochi arata o vedere slaba sau pot exista  afectiuni neuro-musculare oculare;

miscarile permanente, fine ale celor doi ochi, neputand sa fixeze clar o imagine (aspect de “ochi jucausi”) indica prezenta nistagmusului, cu o functionare deficitara a nervului optic;

pupila alba poate trada o cataracta congenitala, unori o tumora intraoculara;

ochii mari, stralucitori, cu o cornee mare – pot ascunde un glaucom congenital;

orice deviatie constanta a pozitiei ochilor (cea mai frecventa situatie este de cea de “ochi incrucisati”, cu ochii deviati spre nas) trebuie sa faca parintii sa solicite cat mai curand un control oftalmologic.

Cea mai buna metoda de identificare problemelor vizuale este efectuarea screeninigului periodic. Academia Americana de Oftalmologie Pediatrica recomanda ca la 6 luni, 1 an, 3 ani si 5 ani sa se faca evaluarea statusului vizual al copiilor, chiar daca nu exista semne evidente care sa ridice suspiciuni parintilor. Cu cat problemele oftalmologice sunt depistate mai devreme, cu atat sansele de obtinere si mentinere a unei vederi normale sunt mai mari.

  1. Un sfat pentru parintii ai caror copii nu vor sa poarte ochelari? Sau nu vor sa mearga la control la medicul oftalmolog?

Controlul oftalmologic la copii nu trebuie sa sperie nici parintii si nici copiii. Sub forma unui joc, medicul incearca sa obtina informatii utile diagnosticului, prin teste specifice, adecvate varstei copiului. Un exemplu despre cum se desfasoara consultul la copii http://www.clario.ro/oftalmologie-copii-adolescenti/

Atunci cand sunt descoperite situatii in care copiii au nevoie sa poarte ochelari, este recomandat ca parintii sa se poarte cu delicatete, dar cu fermitate. Sunt rare situatiile de refuz permanent, pentru ca, de obicei, copiii percep beneficiul vizual pe care il au cu ochelarii si accepta destul de usor purtarea acestora.

Dr. Monica Apostolescu

Specialist Oftalmolog

Fondator CLARIO

www.clario.ro

monica apostolescu

 

Comentarii “Cum se dezvolta vederea unui bebelus: interviu doamna doctor oftalmolog Monica Apostolescu”

  1. Un articol foarte interesant. Cred ca fiecare parinte ar trebui sa citeasca asta. Am ajuns la el cauntand informatii despre operatia de cataracta, dar, l-am salvat cu gandul sa il printez si sa il distribui grupului de mamici din parc 🙂

Your email address will not be published. Required fields are marked *