Rubeola

Rubeola este o boala de obicei blanda care nu produce probleme pe termen lung. Aceasta este o boala produsa de virusul rubeolic care apare cel mai des in copilarie, dar este tot mai rar intalnita in zilele noastre datorita administrarii profilactice a vaccinului impotriva virusului care produce boala.

Dupa introducerea acestui vaccin, numarul cazurilor de boala a scazut cu 99%.

Rubeola este o boala infectioasa produsa de un virus de tipul alfavirus, raspandit de cele mai multe ori prin picaturi de fluid de la nivelul mucoaseor. Infectarea se face prin raspandirea virusului in timpul tusei, stranutului, vorbirii sau prin utilizarea comuna de pahare sau tacamuri. Contaminarea se mai poate face si prin atingerea cu o suprafata contaminata de picaturi de fluid sau, mai rar intalnit, prin contactul cu sange infectat, la nivelul leziunilor pielii.

Virusul rubeolei poate persista in aer pana la 2 ore, timp in care poate fi inhalat de oricine pe o raza de cativa metri.

Perioada de incubatie este cuprinsa intre 10 si 20 zile si orice persoana cu rubeola este contagioasa cu 4 zile inaintea debutului caracteristic al bolii.

Simptome

Simptomele caracteristice in faza de debut sunt asemanatoare cu cele ale unei viroze respiratorii (sindrom febril, mancarime la nivelul mucoaselor ochiului si nasului, hiperlacrimatie). Dupa se instaleaza exantemul maculos (eruptie la nivelul mucoaselor pielii), fiind descrise ca niste leziuni cutanate cu dimensiuni mici, de marimea unui bob de orez, rosiatice care provoaca mancarime si apar la inceput la nivelul fetei si gatului, ulterior extinzandu-se si la nivelul toracelui si membrelor.

Anuntarea medicului specialist este obligatorie in momentul in care exista suspiciunea de rubeola, acesta este singurul care poate confirma diagnosticul si poate prescrie tratament medicamentos.

Tratament

De obicei ca tratament se administreaza medicatie antipiretica (scade febra) si imunoglobina care este specifica impotriva virusului care determina rubeola si poate fi administrata tuturor copiilor intr-un interval de maxim 6 zile de la expunere.

Tratamentul se va face la domiciliu deoarece persoana afectata nu are voie sa intre in contact cu alte persoane, in special femei insarcinate, timp de 7 zile dupa aparitia rash-ului cutanat.

Vaccinul antirubeolic contine un virus viu atenuat care stimuleaza sistemul imunitar al copilului avand ca rezultat formarea de anticorpi protectori imptriva virusului, astfel incat in momentul in care persoana va intra in contact cu virusul rubeolic sa nu faca boala sau sa faca o forma mai usoara a acesteia.

Your email address will not be published. Required fields are marked *