Rujeola

Rujeola este o infectie virala extrem de contagioasa cauzata de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Desi poate fi confundata la prima vedere cu rubeola, rujeola este considerata mult mai grava si are urmatoarele simptome: eruptie rosie puternica, febra foarte inalta (pana la 40,5 grade).

Virusul se raspandeste pe aceleasi cai clasice, prin intermediul picaturilor de saliva si a secretiilor nazale pe care persoana infectata le imprastie in jur in timpul tusei, stranutului, vorbitului. Perioada de incubatie a bolii este cea mai periculoasa, deoarece atunci pacientul nu stie ca este bolnav si nu prezinta nici un simptom. Aceasta perioada incepe cu 4 zile inainte ca eruptia cutanata tipica sa apara si se extinde inca 4 zile dupa acest moment.

Contactul cu virusul rujeolic duce aproape automat la imbolnavire.

Tratament

Rujeola este cel mai des tratata prin repaus la pat si ingrijire la domiciliu, dar se urmaresc simptomele si se iau masuri in functie de gravitatea lor. Trebuie acordata o deosebita atentie persoanelor care au febra deoarece aceasta poate atinge cote periculoase. Pentru diminuarea acesteia se folosesc preparate pe baza de ibuprofen sau paracetamol, iar daca febra este foarte mare se poate apela la supozitoare cu algocalmin sau bai racite progresiv, impachetari.

Medicul trebuie consultat mereu in aceste cazuri si tot el va decide dozele si ritmul de administrare precum si prescrierea suplimentelor cu vitamina A, care au un efect benefic asupra evolutiei rujeolei, reducand durata acesteia si scazand riscul de complicatii.

Pacientul care este afectat de rujeola trebuie sa stea in casa intre 7-10 zile, pentru a impiedica raspandirea virusului si pentru a se feri de intrarea in contact cu alti agenti patogeni care pot duce la inrautatirea starii sale de sanatate. Este recomandat sa consume multe lichide pentru a evita riscul deshidratarii, sa evite privitul la televizor pentru a-si menaja si odihni ochii si sa evite contactul cu persoanele care nu au avut boala si nu au fost vaccinati.

In cazul in care apar complicatii precum diaree cu durata de peste 2 saptamani, dureri de cap puternice, febra persistenta de peste 10 zile trebuie chemat medicul de urgenta.

Your email address will not be published. Required fields are marked *