Interviu: sanatatea oculara la copii

Sanatatea oculara la copii: interviu cu domnul doctor Andrei Filip si doamna doctor Raluca Moisescu.

Stimate domnule doctor, stimata doamna doctor, va multumim pentru timpul acordat acestui interviu. Stim cat de incarcat este programul dumneavoastra, dar mamicile Smartparent apreciaza si respecta sfaturile unui medic specialist.

  1. Pentru inceput, am dori sa ne spuneti cateva cuvinte despre cum se dezvolta vederea unui nou nascut in primele luni de viata?

Nou-nascutul distinge numai tonuri de gri, percepe imaginile in alb-negru, vederea colorata incepe sa se dezvolte dupa prima saptamana, intai va percepe culorile calde (rosu, portocaliu) si treptat mai multe culori. Nu are capacitate de acomodatie, acest lucru inseamna ca nu poate focaliza la diferite distante, ci reactioneaza mai mult la stimuli de luminozitate si contrast. De asemenea, are sensibilitate redusa la lumina comparativ cu adultul, iar pentru a ajuta la cresterea pragului de detectie luminoasa, trebuie inconjurat cu obiecte stralucitoare si tinut cat mai mult in lumina naturala. In prima luna de viata va incepe sa recunoasca anumite imagini pe care le vede in mod repetat, cum ar fi chipul mamei. In primele luni de viata se dezvolta si musculatura care controleaza miscarile ochilor, uneori in ritmuri diferite la cei doi ochi, de aceea apare senzatia ca ochiul copilului fuge.

La 3 luni acuitatea vizuala sufera o crestere substantiala, acum bebelusul poate sa urmareasca cu privirea un obiect fara sa isi intoarca capul. Pana la 6 luni se dezvolta si centrii nervosi, copilul avand acum capacitatea de a isi coordona miscarile ochi-mana, are o acuitate vizuala de aproximativ 80%, iar vederea colorata este aproximativ la fel de buna ca a adultului. Până la 12 luni ochii bebelusului isi definitiveaza si culoarea irisului.

  1. Care este varsta la care trebuie facut primul control oftalmologic si care este intervalul pe care un parinte trebuie sa-l mentina pentru aceste vizite?

La copiii sanatosi, la care medicul pediatru sau parintii nu au observat ceva in neregula, primul consult oftalmologic se face in jurul varstei de 3 ani, atunci cand copilasul colaboreaza, adica ne putem intelege cat de cat cu el. Acest aspect este important pentru ca daca este agitat sau refuza colaborarea, nu ii putem masura corect dioptriile, chiar si cu un aparat special, pentru utilizare pediatrica. Acest consult oftalmologic este obligatoriu, pentru toti copiii, indiferent ca parintii sesiseaza sau nu existenta unei probleme. Sunt anumite afectiuni, precum ambliopia, care nu se observa cu ochiul liber, ci numai in cadrul unui consult si daca nu sunt tratate in copilarie, acuitatea vizuala nu va mai putea fi recuperata la maturitate.

Pana la varsta de 3 ani, daca se constata o problema (strabism – privirea incrucisata, ochi rosii, alte simptome ingrijoratoare) trebuie sa se mearga la consult de specialitate imediat, indiferent de varsta copilului. Iar anumite afectiuni pot fi observate inca de la nastere sau in primele luni de viata, vorbim aici de conjunctivite, glaucom congenital, cataracta congenitala, canale lacrimale infundate, acestea sunt boli grave, care nu au cum sa treaca nebservate.

Apoi, daca totul este in regula la consultul de la 3 ani, urmatorul se face inainte de inceperea scolii si ulterior in functie de caz. Medicul oftalmolog recomanda cand trebuie sa se revina la consult.

Daca parintii au miopie, hipermetropie, astigmatism trebuie sa duca si copiii periodic la oftalmolog, pentru ca aceste vicii de refractie sunt ereditare. Si, desigur, oricand copilul are dureri oculare, ochi rosii, lacrimare excesiva, scaderea vederii. De regula, aceste simptome sunt semnale de alarma care trebuie sa aduca orice persoana in cabinetul oftalmologic, la orice varsta.

  1. Tableta, calculatorul, televizorul. Cat de daunatoare sunt device-urile moderne pentru acuitatea vederii? Strica ele, cum popular se spune, ochii?

Nu ele strica ochii, ci lumina albastra emisa de ele si efortul ocular. Nu folosirea lor in limite normale, ci excesul. Mai mult, nu este o regula ca vederea este afectata, nu avem inca studii clare care demonstreaza acest lucru, ci mai degraba stim ca pot dauna.

Orice monitor emite aceasta lumina albastra. Expunerea excesiva la lumina albastra afecteaza structurile ochiului: cristalinul, retina, macula – mai tarziu in viata pot aparea afectiuni la nivelul acestor structuri. Este afectat si filmul lacrimal atunci cand privim mult la televizor, calculator, tableta, deoarece nu clipim des. La un adult avem ”solutii”: ochelarii cu protectie pentru calculator, cu tratament antifreflex (fara dioptrii daca nu au nevoie), ii atentionam sa isi dezvolte instinctul de a clipi des, sa faca pauze de cateva minute la un interval de 1-2 ore, timp in care sa priveasca in departare, lacrimi artificiale.

In plus, ochii fac un efort continuu la folosirea indelungata a acestor dispozitive, apare astenopatia acomodativa (oboseala oculara) si miopia. Sunt studii care arata ca exista din ce in ce mai multi copii cu miopie. Pericolul este cu atat mai mare cu cat parintii au miopie.

Copiii sunt fascinati de aceste device-uri si nu constientieaza oboseala, nu inteleg foarte bine de ce si cum trebuie sa isi protejeze ochii. Astfel ca, probabil, ramane in sarcina parintilor sa le creeze un program care sa limiteze excesul. Ca in orice domeniu al sanatatii, excesul este cel care afecteaza. In general, copiii nu ar trebui sa petreaca mai mult de o ora pe zi pe aceste dispozitive, cel mai bine si sanatos este sa se joace in aer liber.

  1. Ultima intrebare este legata de scris si citit. Care este distanta corecta fata de carti si caiete cand ne facem temele?

Distanta recomandata este de minimum 30 cm fata de ochi in conditii de iluminare corecta. Atunci cand copilul are tendinta de a se apropia prea mult de carte/caiet cand citeste/scrie poate inseamna fie ca lumina nu este buna, fie ca face acest lucru pentru a se concentra pana cand isi insuseste bine notiunile de citire/scriere, fie indica prezenta unui viciu de refractie, caz in care este indicat un control oftalmologic pentru a fi corectat (mai ales daca pana la aceasta varsta copilul nu a fost niciodata la oftalmolog).

Pozitia copilului trebuie corectata de fiecare data, trebuie create conditiile de luminozitate corecte. In cazul in care parintii observa ca in mod repetat copilul se apropie prea mult de carte, are dificultati de a citi la o distanta de 30-40 cm, strange (mijeste) ochii, are dureri de cap, se impune un control oftalmologic.

Dr. Andrei Filip

Medic Primar, Specialist Oftalmolog

Doctor in Stiinte Medicale

dr-andrei-filip

 

Dr. Raluca Moisescu

Medic Specialist Oftalmolog

dr-raluca-moisescu

Clinica de oftalmologie Ama Optimex

www.amaoptimex.ro

www.scapadeochelari.ro

www.cataracta.ro

Comentarii “Interviu: sanatatea oculara la copii”

  1. Foarte util acest articol. L-am distribuit si eu. Dar vin cu o intrebare. Unde pot sa merg cu o persoana in varsta (75 de ani) pentru o operatie de cataracta?

Your email address will not be published. Required fields are marked *