Sedentarismul la copii: efecte pe termen lung

sedentarismul la copii

Sedentarismul la copii: efecte pe termen lung

Sedentarismul, stim deja, este un adevarat pericol in randul copiilor si o cauza majora a cresterii in greutate si a altor afectiuni ce pericliteaza sanatatea.

Efectele pe termen lung ale sedentarismului sunt o problema mult mai grava decat cele pe termen scurt. Acumularea excesiva in greutate, pierderea mobilitatii si cresterea colesterolului sunt printre primele semne ca cel mic prezinta surplus de kilograme. Si stim cu totii ca de la un copil supraponderal la un copil obez nu este decat un pas.

Copiii din generatia de astazi nu mai ies la joaca asa cum o faceam noi, parintii, bunaoara, cu cheia prinsa de gat. Astazi, cand tehnologia este avansata fantastic de mult si cei mici au preocupari statice, parintii considera ca un copil tinut in casa este mai in siguranta decat unul care se joaca in fata blocului.

Mancatul excesiv al copiilor si lipsa de miscare pot conduce foarte rapid la depresie, excludere sociala si capacitatea redusa de a rezista la efort. La fel de grave si mult mai greu de controlat sunt efectele pe termen lung si anume:

  1. Incetinirea metabolismului. Un copil supraponderal poate deveni rapid un copil obez si mai departe un adult obez. Pe masura ce va creste si organismul se va obisnui cu o cantitate de mancare si cu lipsa miscarii, metabolismul acestuia va memora si se va adapta acestor obiceiuri nesanatoase.
  1. Odata cu atingerea obezitatii, riscul de a dezvolta boli precum diabet zaharat de tip 2 sau hipertensiune arteriala este la cote maxime. Obezitatea poate creste riscul de infarct miocardic sau accident vascular.
  1. Probleme de fertilitate. Din cauza obezitatii, la pubertate se pot intalni frecvent probleme de fertilitate. Fetitele pot avea amenoree (lipsa menstruatiei) pana la o varsta tarzie (16-17 ani) si mai apoi, la maturitate, vor intampina probleme in a sustine o sarcina din cauza rezistentei la insulina datorata obezitatii.
  1. Problemele emotionale. Pe fondul unui aspectut fizic anormal, adolescentii vor intampina probleme emotionale din cauza faptului ca nu isi pot gasi un partener, fiind considerati de ceilalti  adolescenti ca ’’dizgratiosi’’ sau ’’dezgustatori’’.

Aceste efecte ale sedentarismului pot fi evitate daca parintii ii invata pe cei mici sa adopte un stil de viata sanatos in care sa includa multa miscare si sa ii invete sa evite alimentele nesanatoase (dulciuri in exces, prajeli, fast food). Este important sa invatam copiii sportul prin joaca, impreuna cu colegii de la scoala sau gradi. De asemenea, jocuri in echipa precum forbal, baschet sau volei sunt foarte benefice pentru dezvoltarea musculara si arderea grasimilor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *