Simt ca innebunesc de cand am copil!

Simt-ca-innebunesc-de-cand-am-copil

De care ori nu ai simtit ca innebunesti de cand ai un copil? Si pe buna dreptate, stresul ingrijirii unui nou-nascut poate fi coplesitor. Acesta are nevoie de atentie permanenta, exista o multime de lucruri noi, familia si apropiatii trebuie sa se obisnuiasca cu un nou stil de viata, iar lipsa somnului isi spune cuvantul.

De aceea, trebuie sa stii ca nu esti singura – aproape toate mamicile simt uneori ca nu fac fata sau ca nu se descurca cu bebelusul. Poate ca te gandesti la vremurile cand nu aveai griji sau responsabilitati, cand iti cheltuiai banii pentru propriul confort si iti doresti sa mai fii inca o data tanara si lipsita de un copil – si aici apare sentimentul de vina pentru ca simti aceste lucruri. Din fericire, a-ti dori aceste lucruri este perfect normal. Nu este nimic rusinos in a admite ca iti este dor de acea perioada a vietii tale.

Daca te simti coplesita de toate aceste lucruri, incearca sa ceri ajutor celor din jur – poate partenerul sa aiba grija de bebelus cat timp dormi putin in timpul zilei, poate bunicii se ofera sa iti aduca mancare gatita sau sa se ocupe de cumparaturi sau poate ai prietene curioase despre cum e sa ai un copil. O bona poate fi o alta alegere potrivita, in functie de starea materiala.

Daca simti ca esti lipsita de interes fata de activitati iubite inainte, ai anxietate, insomnie, oboseala cronica, lipsa apetitului si a energiei, o stare in general proasta – exista sansa sa suferi de depresie postnatala. Anumiti factori pot creste riscul de a avea depresie postnatala, printre care: lipsa sprijinului partenerului si a familiei, stres cauzat de bani, starea de sanatate a bebelusului, probleme personale, episoade de depresie anterioare. Tratamentul consta in consiliere si medicamente antidepresive, sigure in perioada alaptarii. Este recomandat ca proaspata mamica sa aiba o alimentatie sanatoasa si nutritiva, sa faca miscare si sa doarma suficient.

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *