Sindromul Down la copii

Cu totii am auzit cate ceva despre Sindromul Down, dar putini sunt cei care stiu cu exactitate ce inseamna pentru copii. Pe scurt, Sindromul Down este o afectiune genetica ce cauzeaza retard mintal usor si moderat, acest lucru fiind determinat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar. Cunoscuta si sub numele de Trisomia 21, aceasta afectiune este una dintre cele mai des intalnire probleme genetice.

Frecventa Sindromului Down este de 1 la 650-800 de nou-nascuti, iar rata creste odata cu inaintarea in varsta a mamei. In prezent, exista doua tipuri de diagnoza in timpul sarcinii pentru depistarea afectiunii: teste de monitorizare si teste diagnostic. Primele estimeaza numai riscul de a avea sindromul, dar nu ofera un raspuns cert. Totusi, este neinvaziv si nedureros, nu dauneaza fatului si nici mamei. Pe de alta parte, testele diagnostic spun cu gradul de 99% de certitudine daca fatul are sau nu Sindromul Down, insa se fac in interiorul uterului si astfel vin insotite de complicatii precum riscul de avort.

Dar ce inseamna mai exact Trisomia 21 la un copil? Trebuie retinut ca aceasta afectiune nu se vindeca, dar exista tratamente pentru ameliorarea simptomelor. Presupune atat dizabilitati intelectuale, cat si fizice. Afecteaza capacitate de dezvoltare pe toata durata vietii, astfel ca un copil cu Sindromul Down va fi mai lent fata de alti oameni. Dificultatile de invatare pot fi ameliorate prin exercitii, dar vor persista. De asemenea, copiii afectati de Sindromul Down pot prezenta afectiuni cardiace, lungime si greutate mai mica in comparatie cu parametrii varstei, probleme de auz sau vaz, probleme intestinale.

Din punct de vedere fizic, un copil cu Trisomia 21 are craniul mic si rotund, aplatizat din cauza dezvoltarii incomplete a oaselor nasului, frunte bombata. Ploapele sunt orientate in sus si in afara, iar gatul este deseori scurt, gros, cu exces de piele. Distanta dintre cei doi globi ocular poate fi mai mare decat am fi obisnuiti, nasul este mic, cu radacina turtita.

Desi diagnosticul de Sindrom Down poate veni ca o bomba peste intreaga familie, trebuie retinut ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese majore in ceea ce priveste sprijinirea si acomodarea oamenilor cu un astfel de diagnostic. Pot desfasura anumite activitati, insa multe persone vor ajunge sa duca o viata dependenta sau semidependenta.

Your email address will not be published. Required fields are marked *