Cand apar greturile matinale?

A venit momentul magic. Testul de sarcina este pozitiv, toata lumea te felicita, te uiti insistent la burtica de cateva ori pe zi, intrebandu-te cand se va rotunji. Dar, pe langa intrebarile obisnuite de tipul „Ce nume sa ii punem?”, sigur apare in mintea ta si intrebarea „Dar greturile matinale cand apar?”

Desi difera de la femeie la femeie, se intampla deseori sa apara in jurul a sase saptamani, iar incepand cu a zecea saptamana sa se estompeze. Ba chiar, poate primul semn al sarcinii au fost chiar greturile matinale. Exista cazuri in care unele femei simt chiar si in jurul a patru saptamani aceste greturi. Unele femei se pot trezi brusc cu greturi, in timp ce altele dezvolta treptat neplaceri la anumite mancaruri sau mirosuri. Aproximativ 10% din femei se confrunta cu o agravare a acestor greturi din saptamana a zecea.

Desi se numesc matinale, ele pot aparea in orice moment al zilei. Se pot declansa in urma unui miros specific sau pe fond de oboseala sau stres. Cea mai grava forma a greturilor matinale poarta denumirea de hyperemesis gravidarum, care presupune vomitat excesiv pe perioada sarcinii. Aceasta afectiune provoaca deshidratare si o posibila pierdere in greutate, asa ca ai grija sa vizitezi un doctor pentru a te asigura ca totul este in regula.

Va dura ceva timp pana te vei acomoda. Lucruri care inainte iti placeau acum pot sa iti provoace stari de disconfort, iar pe de alta parte poti sa fii curioasa sa incerci mancaruri pe care alta data le refuzai vehement. Sarcine vine si cu schimbari in ceea ce priveste alimentatia si dieta, asa ca nu te speria daca nu iti mai recunosti propriile dorinte legate de mancare.

Totusi, avem si o veste buna: greturile matinale inseamna ca nivelul de hormoni din organismul tau este ridicat, protejand astfel copilul din burtica ta. Totusi, daca nu ai deloc probleme de acest tip, nu trebuie sa te ingrijorezi imediat – poti fii norocoasa si sa scapi de asta.

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *