Complicatiile unei sarcini cu gemeni

Complicatiile unei sarcini cu gemeni: se spune ca o pereche de gemeni dubleaza fericirea si bucuria parintilor! Si pe buna dreptate, cine sa nu se bucure cand stie ce relatie unica au gemenii? Totusi, o asemenea bucurie nu este lipsita de riscuri: o sarcina cu gemeni este considerata una cu risc obstetrical crescut. Asta deoarece pot surveni complicatii atat pe perioada sarcinii, cat si in timpul nasterii.

Spre exemplu, este posibil ca nasterea sa fie inainte de termen, mai mult din jumatate din sarcinile gemelare fiind inainte de 37 de saptamani. Bebelusii pot cantari mai putin si sunt vulnerabili infectiilor.

De asemenea, bebelusii pot dezvolta sindromul transfuzor-transfuzat, atunci cand gemenii identici primesc cantitati diferite de sange placentar, acesta circuland de la un fat la altul. Altfel spus, unul primeste mai mult sange si se va dezvolta mai rapid, iar celalalt mai putin si va fi mai mic.

Nu trebuie neglijat nici faptul ca o sarcina cu gemeni are un risc mai mare de avort spontan decat una cu un singur copil. In majoritatea cazurilor, cauza nu poate fi determinata. Cele mai multe avorturi in cazul sarcinilor cu gemeni se intampla in primele 12 saptamani de sarcina. De asemenea, este posibil ca numai unul dintre gemeni sa moara, iar celalalt sa se nasca fara complicatii.

O alta complicatie este pre-eclamsia sau toxemia de sarcina. Pe langa hipertensiune arteriala, o gravida are si cantitati mari de protein in urina. Aceasta afectiune se poate declansa oricand, chiar si dupa nastere. Nu exista decat solutii de ingrijire pana la nasterea fatului.

In ceea ce o priveste pe mama, nici ea nu e scutita de anumite complicatii aduse de o sarcina cu gemeni. Femeile pot dezvolta mai usor hipertensiune arteriala, dureri de cap si anemie. Poate suferi si de diabet gestational, o afectiune in care ai probleme de mentinere a nivelului de zahar in parametrii normali.

Your email address will not be published. Required fields are marked *