Cum iti afecteaza endometrioza fertilitatea

Endometrioza este o afectiune cronica, manifestata prin prezenta celulelor endometrului din uter in alte parti ale corpului, afectand astfel si organele de reproducere. Denumirea vine de la endometru, care este mucoasa ce captuseste cavitatea uterina.

Ce se intampla mai exact in organismul tau? Celulele endometrului produc o substanta care va inflama tesutul aflat in proximitate. Cel mai adesea sunt afectate organele pelviene si peritoneul. Prezenta acestor celule in trompele uterine sau pe ovare pot interfera cu o posibila sarcina sau afecta dezvoltarea fatului in primele luni. Consecintele endometriozei poate fi schimbarea ovulatiei sau impiedicarea coborarii ovulului in trompele uterine.

Ca simptome, poti avea dismenoree (durere in timpul menstruatiei), dispaurenie (durere in timpul actului sexual), durere pelvina cronica. Pentru a diagnostica aceasta boala poate fi de ajutor o acografie transvaginala, ROMN sau laparoscopia. Fiind o afectiune imprevizibila, endometrioza poate sa nu fie cunoscuta de catre pacienta. Deseori descoperi ca ai endometrioza doar in momentul in care incerci sa ramai insarcinata si incepi sa cauti cauzele pentru care nu ramai.

Cauza exacta nu este cunoscuta, insa printre factorii de risc care ar putea influenta aparitia endometriozei sunt o varsta inainta la prima sarcina, cicluri menstruale mai scurte de 27 de zile, greutate corporala sub limita normala, antecedente de endometrioza in familie sau debutul menstruatiei la o varsta mai mica de 11 ani.

Desi nu exista multe cercetari in privire cu legatura dintre endometrioza si fertilitate, multe femei diagnosticate cu aceasta boala sufera si de infertilitate. In mare, aparitia infertilitatii in cursul endometriozei este cauzata de modificari hormonale, tulburari imunologice si distorsiuni arhitecturale anatomice ale organelor pelviene.

Vorbeste cu doctorul tau despre tot ce inseamna aceasta afectiune si vezi ce sfaturi are!

Your email address will not be published. Required fields are marked *