Doula sau despre ajutorul oferit in timpul sarcinii

Doula – tot ce trebuie sa stii. Felicitari! Esti insarcinata, iar asta presupune o multime de lucruri, de la momente fericite pana la stres si decizii de luat. Prima vizita la doctor vine repede, trebuie sa te decizi in legatura cu modalitate prin care vei da nastere unei noi fiinte umane, ce sa mai vorbim de alegerea unui spital potrivit pentru acest moment unic in viata ta. Printre doctorii si asistentii medicali pe care ii vei intalni, exista o categorie speciala de oameni care te poate ajuta sa treci mai usor prin experienta celor noua luni de sarcina.

Venind prin filiera greceasca, cuvantul „doula” desemneaza o femeie cu pregatire medicala care ofera sprijin educational, fizic si emotional in perioada sarcinii si imediat dupa nastere. Ea nu este nici o moasa si nici nu substituie rolul unui cadru medical, ci a urmat un program de pregatire prin care a invatat cum sa ajute o gravida. Din punct de vedere emotional, o doula faciliteaza nasterea unei legaturi dintre mama si bebelus, sprijina armonizarea conexiunilor dintre membrii familiei si reda increderea femeii in momente de cumpata si stres. Din punct de vedere fizic, doula va sta alaturi gravidei in timpul travaliului, ajutand-o cu mersul la toaleta sau, pe urma, va oferi sprijin in alaptare.

In principal, o doula incepe comunicarea cu viitoarea mamica atunci cand este gravida in primele luni, pe perioada sarcinii formandu-se o legatura intre cele doua. Va raspunde nelinistilor si intrebarilor gravidei, asigurandu-i tot confortul emotional de care are nevoie. Avand la activ multe experiente ale altor mamici, o doula poate raspunde cu usurinta framantarilor si nevoilor tale. In timpul travaliului, gravida va fi incurata de catre doula sa practice tehnici de respiratie pentru liniste; aceasta din urma o poate ajuta cu masajul sau pozitii specifice travaliului. Doula stie ca momentul nasterii este una dintre cele mai importante experiente ale unei femei, asa ca incearca, pe cat posibil, sa ajute viitoarea mama sa se simta confortabil.

Si tatal are de beneficiat de pe urma prezentei unei doula, aceasta fiind in stare sa-i inlature anxietatea si sa-i arate cele mai potrivite modalitati de a-si sprijini partenera. Poate apela cu incredere la aceasta cand vine vorba de sfaturi sau indrumari. De asemenea, el poate lua o pauza cand se simte coplesit de intensitatea trairilor fara a se simti vinovat, deoarece doula este pregatita sa fie in permanent contact cu viitoarea mamica.

Astfel, ai numai de beneficiat de pe urma unei experiente cu o doula – in Romania numarul de astfel de femei nu este mare, dar nici de neglijat. Internetul este plin de recomandari si sfaturi, dar fii cu ochiul in patru cand vine vorba de confortul tau si al micutului tau!

 

 

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *