Infertilitatea la barbati

Infertilitatea la barbati este o problema acuta a zilelor noastre, in contextul unui numar din ce in ce mai mare de cupluri care se confrunta cu dificultati de concepere a unui copil.

Infertilitatea la barbati este o problema acuta a zilelor noastre, in contextul unui numar din ce in ce mai mare de cupluri care se confrunta cu dificultati de concepere a unui copil.

Uneori avem tendinta de a minimaliza rolul barbatului, dar sa nu uitam ca barbatii au un rol la fel de important in conceptia unui copil ca femeile. Astazi, tratamentele privesc infertilitatea holistic, tratand si analizand atat femeia, cat si barbatul.

Vulnerabilitati

Pentru a se dezvolta, un spermatozoide are nevoie de 80-116 zile. Trecand prin cicluri si etape diverse, in aceasta perioada de 3-4 luni de zile inainte de ejaculare, un spermatozoid este susceptibil de a fi supus unor factori care ii pot afecta calitatea. Astfel, spermatozoizii devin mai vulnerabili ca ovulele.

Una dintre cele mai comune cauze de infertilitate este productia de sperma (calitate, cantitate si mobilitate), care poate fi deficitara ca urmare a: infectiilor, problemelor genetice, consumului de droguri, radiatiilor chimice, varstei. O alta cauza a infertilitatii sunt anticorpii antispermatici care “ataca” spermatozoizii in uter.

Pentru procesul de conceptie este esentiala calitatea vietii barbatului in perioada de preconcetie, in momentul formarii spermatozoizilor. Dupa ce este identificata cauza infertilitatii, tratamentele impun schimbari de dieta si stil de viata.

Reusite

Viitorii tati trebuie sa stie ca motilitatea optima a spermei este de cel putin 75%, concentratia de minimum 100 milioane/ml se situazea in parametrii normali, iar morfologia spermei nu trebuie sa fie sub 30%.

Tata sanatos, copil sanatos

Medicii recomanda pentru viitorii tati:

  • Alimentatie echilibrata
  • Miscare zilnica
  • Reducerea/renuntarea la fumat
  • Reducerea cantitatii de alcool
  • Reducerea stresului din viata

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *