Nu ne temem de colici

Daca bebelusul tau plange incontinuu, fara sa poata fi oprit, uneori mai bine de trei ore pe zi, inseamna ca are colici.

Daca bebelusul tau plange incontinuu, fara sa poata fi oprit, uneori mai bine de trei ore pe zi, iar acest lucru se intampla de mai mult de trei zile pe saptamana, inseamna ca bebelusul tau are colici. Episoadele de plans incep de obicei la cateva saptamani dupa nastere, iar o ameliorare a lor se simte in jurul varstei de trei luni. Exista o serie de teorii, insa nu toti medicii sunt deacord asupra cauzelor.

Putem spune, totusi, ca exista un cumul de cauze care faciliteaza aparitia colicilor:

  • Temperamentul – copiii care sunt mai agitati inca de la nastere sunt mai predispusi la apartia colicilor.
  • Sistemul nervos imatur inseamna o sensibilitate exacerbata la stimului: lumina, sunete, temperatura. Sunt lucruri pe care adultii nu le resimt sau sesizeaza, astfel ca un bebelus care are colici se agita mai repede si se linisteste mai greu.
  • Sensibilitatea la alimentatia mamei, daca este alaptat, sau la proteinele din lapte daca este hranit cu lapte formula.

Cum se manifesta colicii:

  • Episoade de plans repetate – vei observa o repetitie a episoadelor in acelasi moment/momente ale zilei.
  • Episoade de plans puternice si de necontrolat.
  • Schimbari in pozitia bebelusului: va fi foarte incordat (abdomenul) si isi va inclesta manutele.

Cand tu esti cea mai afectata

Pentru copil, colicii nu au efecte secundare. Bebelusii care au colici cresc si se dezvolta la fel ca cei care nu au avut. Nu vor plange mai mult la alte varste, in comparatie cu alti copii. Mai mult decat copiii, colicii afecteaza parintii. Nu exista tratament pentru colici, asa ca cel mai important lucru pe care il poti face este sa ai rabdare si nervi de otel. Bebelusul nu trebuie certat sau bruscat. Ce amelioreaza colicii Statul pe burtica – bebelusii se linistesc daca sunt asezati pe burtica, eventual si leganati asa. Ai grija cand alaptezi, sa nu supraalimetezi copilul. In timpul alaptarii, tine copilul cat mai drept si lasa-l sa eructeze des, ca sa inghita cat mai putin aer. Daca iti hranesti bebelusul cu lapte praf, alege un biberon curbat si o formula de lapte fara alergeni (pentru a evita reactia la proteinele din lapte).

Your email address will not be published. Required fields are marked *