Ma simt ca un balon: maini si picioare umflate

Edema, acumularea de fluide in tesuturi, este o stare comuna in timpul graviditatii, care duce la maini si picioare umflate.

De ce se umfla mainile si picioarele in timpul sarcinii?

Edema, acumularea de fluide in tesuturi, este o stare comuna in timpul graviditatii, care duce la maini si picioare umflate. Este normal sa experimentezi aceasta stare, deoarece organismul tau retine mai multa apa. Schimbarile prin care trece fluxul sanguin cauzeaza depozitarea de apa in tesuturi. In plus, marirea uterului aduce presiune asupra venei cave – vena responsabila cu fluxul sangelui spre si inspre partea inferioara a corpului. Presiunea incetineste fluxul sangelui dinspre picioare, determinand o acumulare de fluid in tesutul din jurul picioarelor si a gleznelor. Din aceasta cauza, edema se face simtita mai puternic in trimestrul trei de sarcina. Poate fi mai severa in cazul femeilor cu exces de lichid amiotic sau in cazul celor insarcinate cu gemeni sau tripleti. De asemenea, este mai pronuntata la sfarsitul zilei si in timpul verii. Dupa nastere, lichidul in exces este eliminat – vei observa ca urinezi frecvent si transpiri mai mult – astfel ca zonele umflate isi revin rapid.

Semne de ingrijorare

Daca observi umflaturi in jurul ochilor, daca transpiri brusc si abundant, daca observi ca un picior este mai umflat decat celalalt, daca unflaturii i se alatura si o senzatie de durere, adreseaza-te, de urgenta, medicului tau.

Cum pot reduce umflarea picioarelor?

  • Stai intinsa si, mai ales, stai intinsa pe partea stanga.
  • Stai cu picioarele ridicate oricand este posibil. La birou, ajuta daca tii un teanc de carti sub birou.
  • Nu sta cu picioarele incrucisate.
  • Intinde-ti picioarele frecvent atunci cand stai jos: flexeaza-ti picioarele usor, inainte si inapoi, roteste glezna si misca-ti degetele.
  • Fa pauze dese si regulate de la statul pe scaun.
  • Poarta incaltaminte conformtabila si, mai ales, alege incaltaminte care sa nu-ti fie stramta.
  • Nu purta ciorapi sau sosete stramte pe glezne.
  • Bea apa. Poate parea surprinzator, dar tocmai apa ajuta corpul sa nu retina apa in exces.
  • Nu uita de activitatile fizice si incearca sa faci miscare in mod regulat. Si sustinut. ☺ (Mai ales inot sau aerobic in apa.)
  • Evita mancarurile de tip fast-food: excesul de sare ajuta la retentia de apa.

Nu lasa doua picioare umflate sa te deprime. E o situatie temporara, ce se remediaza imediat dupa nastere.

Your email address will not be published. Required fields are marked *