Nasterea naturala vs. nasterea prin cezariana

Totul despre nasterea naturala vs. nasterea prin cezariana intr-un interviu complet!

In primul rand, va multumim pentru timpul acordat acestui interviu. Stim cat de incarcat este programul dumneavoastra, dar mamicile Smartparent vor fi incantate sa citeasca sfaturile unui medic specialist.

  1. Am dori sa discutam despre un subiect de mare interes pentru viitoarele mamici si cititoarele Smartparent.ro: nasterea naturala vs. nasterea prin cezariana. Pentru inceput, ati putea sa ne spuneti, pe scurt, cateva date despre cele doua modalitati de a aduce pe lume un copil?

Nasterea naturala este de cand lumea, si cu toate acestea nici la ora actuala nu cunoastem absolut toate datele despre nastere; de exemplu despre  mecanismul declansarii nasterii inca sunt discutii controversate. 
Cezariana este si ea din antichitate cand Apollo, zeul antic al medicinei, si-a scos din pantecele mamei propiul fiu – Esculap. Denumirea vine din perioada romana de la imparatul Iulius Cezar care se crede ca a fost astfel nascut , desi este greu de crezut pentru acea perioada ca mama sa supravietuiasca dupa o astfel de interventie. Pana la aparitia antibioticelor si a materialelor de sutura chirurgicala aceasta era o operatie foarte riscanta pentru mama datorita complicatiilor hemoragice si infectioase. La ora actuala ambele variante de nastere sunt la fel de sigure, atat pentru mama cat si pentru fat.

  1. Cat de libera este aceasta decizie pentru o viitoare mamica? Poate alege mama cum va naste?

Decizia modalitatii de nastere ar trebui sa fie luata de catre gravida ce urmeaza sa nasca impreuna cu medicul. Medicul cunoscand tot istoricul sarcinii si date medicale despre ambii pacienti: mama si fat poate decide desigur impreuna cu gravida planul pentru nastere. Desigur dorinta gravidei asupra modalitatii de nastere este foarte importanta , astfel aceasta decizie dupa parerea mea  trebuie sa fie luata dupa o discutie detaliata despre avantaje/dezavantaje si bineinteles riscurile ambelor variante pentru fiecare caz in parte.

  1. Nasterea naturala vs. nasterea prin cezariana este si un subiect controversat in ochii opiniei publice, cu argumente ferme atat pro cat si contra. Care este parerea dumneavoastra in calitate de medic specialist?

La intrebarea “Cum este mai bine sa nasti?” nu exista un raspuns general valabil; exista prea multe variabile pentru a avea un raspuns unanim acceptat. Cezariana a fost inventata ca o modalitate de a rezolva complicatiile nasterii naturale; in anumite situatii fiind salvatoare de vieti, pentru mama, fat sau pentru ambii. Orice gravida fara complicatii pe parcursul sarcinii are dreptul de a incerca sa nasca natural, astfel cezariana sa fie o optiune atunci cand apar complicatiile.

  1. Indiferent de modalitatea de nastere, as vrea sa ne spuneti, succint, care sunt semnele inceperii travalilului. Cand ar trebui o mamica sa se indrepte spre spital?

Principalele semne ale nasterii sunt:

  • ruperea spontana a membranelor amniotice sau pierderea de lichid amniotic care se prezinta ca o pierdere involuntara de urina; lichidul amniotic avand un aspect asemanator cu urina (de altfel el reprezinta in mare parte urina fatului);
  • aparitia contractiilor uterine regulate, acestea se indentifica prin intarirea- relaxarea abdomenului ( mai bine spus a uterului) la intervale regulate in jur de 10-15 min; ele sunt din ce in ce mai dese, tin din ce in ce mai mult si la un moment dat devin si dureroase;
  • sangerarea vaginala este un semn de nastere ce trebuie sa determine gravida sa plece catre spital;
  • un semn des intalnit mai este pierderea dopului gelatinos care se prezinta ca un mucus de obicei maroniu, un semn ce poate fi precede nasterea cu cateva zile si nu reprezinta o urgenta.
  1. La final, un sfat pentru mamici in primele ore si zile dupa nastere.

Dupa 9 luni de asteptare si emotii si o nastere ce reprezinta un efort deosebit pentru mama, apare nou-născutul; locul lui este langa mama; astfel se creeaza o legatura intre cei doi in care personalul medical trebuie sa intervina cat mai putin.

Momentele ce urmeaza nasterii sunt dedicate in totalitate cuplului impreuna cu nou nascutul.

Va multumim pentru raspunsuri.

Doctor Gehorghe Gica

Dr. Gheorghe Gica
Medic specialist obstetrica-ginecologie
Clinica Medlife

Your email address will not be published. Required fields are marked *