Viata incepe cu celulele stem

Celule stem au potentialul de a se dezvolta si de a forma, in prima perioada a vietii si cresterii, alte tipuri de celule in organismul uman.

Ce sunt celulele stem?

Celule stem au potentialul de a se dezvolta si de a forma, in prima perioada a vietii si cresterii, alte tipuri de celule in organismul uman. In plus, sunt celulele care ajuta la refacea anumitor tesuturi, reusind sa inlocuiasca celule afectate. Cand o celula stem se divide, fiecare noua celula stem rezultata are potentialul de a ramane celula stem sau de a deveni o celula cu o functie specializata.

De ce sunt celulele stem diferite?

Celulele stem se disting de alte tipuri de celule prin doua caracteristici importante: prima, sunt celule nespecializate, capabile sa se multiplice prin diviziune celulara, uneori dupa o perioada lunga de inactivitate. A doua, in anumite conditii si medii, pot fi transformate astfel incat sa devina tesuturi sau organe cu functii specifice.

Cum se recolteaza celule stem?

Celule stem sunt localizate in: maduva osoasa, tesutul adipos, muschii scheletici, dinti, lichidul articular (celule stem adulte) sau in lichidul amniotic si, in cantitati mari, in tesutul gelatinei Wharton (celule stem noi). Gelatina Wharton este tesutul conector primitiv al cordonului ombilical. Recoltarea celulelor stem se realizeaza de catre medical obstretician in timpul nasterii, indiferent daca nasterea este naturala sau cezariana. Recoltarea de celule in timpul nasterii este o procedura simpla si inofensiva, atat pentru mama, cat si pentru copil.

Din cordonul ombilical se recolteaza doua tipuri de celule stem:

  • Celulele stem hematopoietice, recoltate din sangele cordonului ombilical;
  • Celulele stem mezenchimale, recoltate din peretele cordonului ombilical, mai exact din gelatina Wharton.

Cum se stocheaza celulele stem?

bancile de recoltare iţi ofera biotehnologie de ultima generaţie in procesarea celulelor stem. La aproximativ 2 saptamani de la naştere, primesti de la banca de celule un raport oficial cu informaţiile despre grefa (celulele recoltate): volumul de sange recoltat, numarul de celule stocate şi rezultatul testelor bacteriologice şi virusologice.

Care este potentialul de utilizare al celulelor stem?

Celulele stem au o compatibilitate de pana la 100% in cazul unor transplanturi pentru copilul tau şi de pana la 50% in cazul altor membri din familie

Your email address will not be published. Required fields are marked *