Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro constituie o procedura complexa, utilizata in general de cuplurile care nu pot concepe un copil si care se confrunta cu diferite probleme: femei cu varsta peste 38 ani, femei carora li s-au legat trompele, barbati care au suferit operatii de vasectomie, femei cu forma anormala a uterului, cupluri cu infertilitatea inexplicabila, femei cu endometrioza si multe altele.

Daca un cuplu sanatos are 15% sanse intr-o luna sa procreeze, un cuplu care apeleaza la ferilizarea in vitro are 50%.

Fertilizarea in vitro sau FIV inseamna crearea embrionului in afara corpului uman. Totul se petrece in laborator si consta in luarea spermatozoidului de la barbat si a ovulului de la femeie si fecundarea acestora ”in eprubeta”. Acolo se formeaza embrionul care va fi transferat la mama in urmatoarele 72 ore de la conceptie.

Fertilizarea nu intervine deloc in complexul genetic al copilului, astfel intre fatul creat in vitro sau fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii.

In 1978 s-a nascut primul copil creat in afara corpului uman, iar astazi, potrivit Societatii Europene de Reproducere Umana si Embriologie, anual se nasc in jur de 350.000 de copii. Desi pretul pentru o fertilizare in vitro este considerabil, tot mai multe cupluri din Romania si din lume recurg la aceasta metoda.

Trebuie sa mentionam ca fertilizarea in vitro se poate folosi si cu ovule donate de o alta femeie.

Sunt cupluri care aleg fertilizarea in vitor dupa ani de incercari. Pentru ei, dar si pentru toate cuplurile cu dificultati de reproducere/infertilitate este foarte important ajutorul psihologic. Un psiholog care sa-i indrume si sa le ofere alinare si incurajare pe parcursul procedurii.

Your email address will not be published. Required fields are marked *