Sarcina extrauterina

Sarcina extrauterina sau sarcina ectopica este rezultatul oului fecundat care se stabileste in afara uterului, determinand dezvoltarea unei sarcini extrauterine. El se poate implanta in ovare, colul uterin, cavitatea abdominala, dar in proportie de 98% apare in tubul falopian fiind numita de asemenea si sarcina a trompelor uterine.

Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii. Aceasta poate distruge una din trompele uterine, reducand sansele unei noi conceptii.

Sarcina molara este diferita fata de sarcina extrauterina deoarece prima este de obicei o masa de tesut derivat dintr-un ovul care are informatia genetica incompleta si creste in uter,avand forma unui strugure,ceea ce poate cauza simptomele unei sarcini.

Se poate vedea o diferenta considerabila a ratei mortalitatii de la sarcinile extrauterine inainte de secolul 19 si dupa acesta. Rata inainte de sec19 era de 50% dar ulterior datorita interventiilor chirurgicale a scazut la 5%. Desi rata de supravietuire este in crestere numarul cazurilor creste,principalul motiv fiind faptul ca persoanele intarzie sa mearga la medic.Sarcina extrauterina ramane cauza principala de deces a femeilor in primul trimestru de sarcina.

Cauzele care provoaca aceasta sarcina nu se stiu cu exactitate, dar specialistii tind sa creada ca principalele motive ar fi infectiile, apendicita, endometrioza sau absenta unuia dintre ovare. Simptomele sarcinii extrauterine pot fi sangerarile vaginale de culoare maro inchis,spasm intestinal, dureri abdominale, hemoragie interna,crampe severe,ameteala,lesin.

Tratamentul sarcinii extrauterine se face de regula imediat de la aflarea acesteia pentru a evita ruptura organelor interne ale gravidei si hemoragiile foarte severe. El se face in functie de precocitatea diagnosticului,cel mai des intalnit tratament este cel chirurgical fiind de asemenea considerat si cel mai sigur dar mai exista si metoda medicamentoasa care consta in administrarea unui medicament de tip metrotexat.

Your email address will not be published. Required fields are marked *