De ce Bill Gates si-a crescut copiii fara tehnologie?

In ziua de astazi, nu se mai pune problema ca un adolescent sa nu aiba minim un telefon si un laptop. Optional, tableta, iPod, console de gaming, smart watch, optiunile sunt nelimitate. Copiii de varsta scolara primesc telefoane pentru a fi in permanenta in comunicare cu parintii si ceilalti prieteni, asta fara sa mai pomenim de numeroasele jocuri care exista pe piata! Totusi, pe forumurile de specializare au inceput sa apara tot mai multe intrebari de tipul „De la ce varsta e indicat sa primeasca un copil primul telefon?”, „In functie de ce limitam timpul copilului petrecut in fata tabletei?” sau „Copilul meu e dependent de telefon, ce sa-i mai fac?”. Recunoastem, fara dar si poate, ca tehnologia este o parte inerenta a vietii de zi cu zi, iar copiii nostri se bucura din plin de beneficiile pe care le aduce.

Totusi, ce dezavantaje aduce o lume a internetului? Raspunsul vine de la Bill Gates, celebrul magnat american si co-fondatorul corporatiei Microsoft. Acesta nu le-a dat celor trei copii niciun telefon pana la varsta de 14 ani in ciuda plangerilor avute, iar cina este un moment in care nimeni nu are acces la tehnologie. Gates mai vorbeste despre dependenta de tehnologie, o boala a secolului al XXI-lea si despre efectele nocive care ii pot afecta pe cei mici, usor influentabili de catre persoane rau voitoare de pe internet.

Astazi, in lume, tehnologia este recunoscuta ca o sursa de dependenta pe langa clasicul tutun, alcool sau droguri. Cu cat numarul de ore petrecute in fata unui ecran creste, cu atat anumite functii personale scad. Spre exemplu, comunicarea cu ceilalti, fie ca este vorba de parinti sau alti copii de aceeasi varsta, se diminueaza, copilul devenind tot mai inchis in sine. Sunt des intalnite cazurile in care conflictele dintre parinti si copii se agraveaza, ducand la certuri si alte probleme.

Pentru a preveni dependenta de tehnologie, nu uita sa tii cont de cateva sfaturi. Fii tu un bun exemplu pentru cel mic si propune-i sa faceti activitati fara ca niciunul dintre voi sa fie conectat la tehnologie. Accesul la calculator sau la tableta ar trebui sa se faca intr-un spatiu comun, cum ar fi camera de zi, pentru o mai buna supraveghere.

Nu in ultimul rand, fii ferm in privinta regulilor spuse. Nu lasa copilul in fata tabletei mai mult decat i-ai spus initial doar pentru ca iti e mai comod ca cel mic sa te lase in pace. Oricat de mult ne-ar placea niste clipe de liniste in plus, trebuie sa ne gandim ce se intampla in spatele sursei de distractie pe care o are copilul. Invata-l sa petreaca timp de calitate in aer liber, practicand sport sau cantand la un instrument muzical; arata-i frumusetea de a citi carti si ofera-i alternative. Rasplata nu va fi imediata, insa efectele ei se vor vedea in timp.

Your email address will not be published. Required fields are marked *